5. mai öösel kell 2.30 alustasime sõitu järgmisele, kuid sel korral viimasele “From school to life” projektikohtumisele, mis toimus Kreekas Karditsas. Kui olime üle elanud 8-tunnise lennureisi ja jõudnud Ateenasse, hakkasime sõitma Karditsa poole, kus asus meie hotell. Esimese päeva õhtul tutvusime Karditsaga ja nautisime head sööki.

Teisel päeval, 6. mail alustasime kell 9.00 sõitu Karditsa 1 EPAL kooli, kus meenutati eelmist projektikohtumist Rumeenias ja kohalikud tutvustasid oma kooli. Seejärel liikusime Mouzaki keskkonnahariduse keskusesse, kus räägiti lähemalt keskkonnasõbralikust ja otstarbekast energia tootmisest ning peale seda toimus rahvusvahelises grupis mudeli ehitamine. Siis läksime edasi Trikalasse, kus sõime kõik koos lõunat. Peale seda oli vaba aeg, nautisime sooja Kreekat ja veel head sööki.

Kolmas päev, 7. mai algas hommikul kell 8.00 väljasõiduga Thessalonikisse, kus tutvusime kohaliku sündmusterikka ajalooga, käisime uhkes kirikus ja külastasime huvitavat ja väga põhjalikku ajaloomuuseumit, kus oli välja pandud palju uhkeid ja olulisi leide. Peale rikkalikku „teadmiste einet“ käisime kreeka toitu söömas ning nautisime kohalikku ilu ja võlu, kaunist rannapromenaadi, lahkeid kohalikke ja imeilusat sooja ilma. Peale pikka nautlemist suundusime tagasi Karditsasse, kus puhkasime väsitavast päevast.

Neljandal päeval, 8. mail töötasime Karditsa koolis, kus kõik riigid tutvustasid enda ideid keskkonnasõbralikust jätkusuutlikust linnast ning peale seda jätkasime tööd rahvusvahelistes gruppides. Üks grupp meisterdas jätkusuutliku linna mudeli ja teised viis gruppi joonistasid oma ideed paberile. Peale seda käisime koos söömas ning liikusime tagasi hotelli.

Viies päev, 9. mai algas kell 9.30 bussisõiduga biomassitehasesse, kus meile räägiti plastikjäätmete taaskasutusest: neist valmistatakse katuseplaate, mööblidetaile, põranda- ja seinaplaate. Räägiti ka pelletite tootmisest. Saime teada, et tehases lisatakse saepurule veel kohvipuru, mis on saadud kohvikute jääkidest. Peale seda viidi meid Plastira järve äärde, see on Kreeka tehisjärv. Seal oli meil võimalus vesiratastega sõita ja nautida imelist vaadet mägedele. Peale seda käisime taas head sööki nautimas ning jõudiski kätte aeg, mil tuli tagasi Karditsasse pöörduda.

Kuuenda päeva, 10. mai veetsime Kreeka mägedes, külastasime Meteora kloostrit, kus meile tutvustati kloostri elu ja olu. Peale seda käisime nautimas mägede kaunist vaadet ning sõitsime tagasi hotelli, kus toimus projekti lõpuüritus, jagati kätte sertifikaadid, jagati kingitusi ja tantsiti ühiselt rahvusvaheliste laulude saatel. Peale seda jätsime teistega hüvasti ja alustasime sõitu Ateena suunas, kust algas lennureis Eestisse tagasi.

Kogu projekti “From school to life” vältel omandasime palju erinevaid teadmisi jätkusuutliku ning keskkonnasõbraliku linna kohta ja tutvusime erinevate riikide juba olemasolevate energiatootmisvõimalustega. Lisaks praktiseerisime inglise keelt ja õppisime võõras keskkonnas  erinevates olukordades hakkama saama.

Sandra Tinnuri

Tamsalu Gümnaasium (11. klass)