„Peakokad koolis”
Kuigi septembrit võib pidada nii sügiskuuks kui ka teadmiste kuuks, siis on september ka Eesti toidu kuu. Selle raames alustasid Maaeluministeerium ja Eesti Peakokkade Ühendus Eesti koolides toreda koostööprojektiga “Peakokad koolis”.
14. oktoobri hommik algas suure vihmasaju ja sügishallide toonidega, kuid meie kooli 7. ja 8.klasside õpilaste jaoks ei olnud see kindlasti tavaline koolipäev. Seda ei juhtu küll iga päev, et õpilastel on võimalus Tallinna Hilton Park Hotelli peakoka Lauri Tominga kokandustundides osaleda ja koos peakokaga ka toitu valmistada.
Enne tähtsa külalise tulekut vaatasid õpilased videot „Eesti toidu lugu“, mis andis neile suurepärase ülevaate eestlaste toidukultuurist alates talupoja söögilauast kuni sööklate tekkimise ja kaasaegsete restoranideni. Peakokk Lauri Tomingas rääkis õpilastele oma töö võludest ja valudest ning koos õpilastega valmis neli Eesti toitu – kanafrikadellisupp, karask, röstitud köögiviljad ja sealiha musta leiva kattes ning purukook õuntega.
Kuna projekti eesmärgiks oli tutvustada lastele toiduvalmistamise põhitõdesid ja heast kohalikust värskest toorainest valmistatud Eesti toitu, siis meie koolis õnnestus see küll suurepäraselt – õpilaste lemmikuks kujunes seekord üllatuslikult hoopiski kanafrikadellisupp ja karask!
Projekti raames valmistasid peakokad 20 Eesti toidu retsepti koos õpetuste ja õppevideotega. Tänu sellele saavad neid toitusid valmistada kõikide Eesti koolide õpilased läbi terve kooliaasta või kokandushuvilised noored kasvõi omas koduköögis. Projekti tulemusena on Eesti toidu kuust saamast Eesti toidu kooliaasta!
Toitude retseptid ja rohkem infot on leitavad Eesti toit leheküljel. Kokku külastavad 43 peakokka igast maakonnast vähemalt kolme kooli. Lääne-Virumaalt osalevad selles projektis ka Jäneda ning Võsu kool.
Reena Curphey ja Marje Leht
Tamsalu Gümnaasiumi käsitöö- ja kodunduse õpetajad